Välkommen till BRF Blåsut! 

Vi är glada för att få välkomna dig som ny medlem och hoppas att du kommer att trivas i ditt nya hem och med oss i föreningen. 

Här är några viktiga saker som är bra att känna till: 

Information om BRF Blåsut

BRF Blåsut omfattar Kabelgatan 15, Blåsutgatan 1–7, 2–12, Gröna Gatan 32, 41–59, 61–71, och Jaegerdorffsplatsen 1, med totalt 580 lägenheter. Husen byggdes mellan 1967 och 1970 som en del av Miljonprogrammet. Mer information om föreningen hittar du under Brf Blåsut > Om Föreningen.

Håll dig uppdaterad

Vi delar information om vad som händer i föreningen på vår hemsida och via informationsbladet Bulletinen, som både anslås på de digitala tavlorna i trapphusen en gång i månaden och publiceras på hemsidan. På hemsidans första sida kan du registrera din mejl för nyhetsbrevet. Det finns också en Facebook-grupp, "BRF Blåsut", för kontakt mellan medlemmar. Observera att Facebook-gruppen inte används för officiell föreningsinformation. 

En mer detaljerad översikt över vad som gäller i föreningen hittar du i Trivselsreglerna under Brf Blåsut > Trivselregler.

Ditt ansvar som medlem

Som lägenhetsinnehavare ansvarar du för underhållet inne i din lägenhet. Vissa delar, som vatten, avlopp, värme och fasader, ansvarar föreningen för. Detaljerad information finns i stadgarna och trivselreglerna. För vissa renoveringar, som t.ex. av kök och badrum, behöver du styrelsens godkännande. 

Internet och TV

BRF Blåsut har ett avtal med Telia för internet och TV. Alla lägenheter har en router från Telia och en TV-box med fjärrkontroll. Utrustningen ska finnas kvar vid eventuell flytt. Avtalet inkluderar 500 Mbit/s internet, TV-paketet Lagom och IP-telefoni, för 200 kr/mån, vilket läggs till månadsavgiften. Kontakta Telias kundtjänst på 020-20 20 70 för hjälp. 

Elavtal (IMD EL)

Alla boende har ett gemensamt elavtal. Elkostnaden debiteras på månadsavin från HSB, med en fördröjning på fem månader. Du kan följa din elförbrukning med appen Home Solutions. Mejla förvaltningen för att få tillgång till detta. 

Bommar - tillgänglighet och framkomst med fordon

Flera av våra gårdar har bommar som begränsar framkomsten för fordon, dessa bommar kräver en bomnyckel för att öppnas, om du t.ex. ska flytta in eller ta emot en leverans kan du låna en nyckel för att tillfälligt kunna öppna bommen. Bomnycklarna hanteras av HSB, lägg en felanmälan till https://www.hsb.se/goteborg/felanmalan/ för att låna en nyckel, OBS tänk på att vara ute i god tid. 

Bokning av tvättstuga och gemensamhetslokaler

Det finns 3 sätt att boka tvättstuga, gästlägenheter, bastu och hobbyrum: 

  1. Tavlan i trapphuset: Lägg din tagg på tavlan där markeringen för tagg är och följ sedan instruktionerna på skärmen för att slutföra din bokning. 
  1. Appen: Ladda ner appen Aptus home (den röda). När du loggar in för första gången, skriv in följande länk på tredje raden: https://brfblasut.aptustotal.se/AptusPortal/ 
  1. Din dator:  Öppna länken https://brfblasut.aptustotal.se/AptusPortal/ 

Inloggningsuppgifter till Aptus: 

Användarnamn: Ditt 3-siffriga lägenhetsnummer (t.ex. 001 osv) 

Lösenord: Kontakta förvaltare

För att komma in i gästlägenheter, bastu och hobbyrum behöver du endast din tagg, den fungerar automatiskt på de dörrar du behöver öppna under din bokade tid. För att komma in i tvättstugan behöver du din källarnyckel. 

Fastighetsförvaltare

Våra förvaltare Robin och Amanda från Primär fastighetsförvaltning hjälper dig med frågor om nya nycklar, porttelefonnummer, renoveringar och taggar. De kan också hjälpa med inloggning till apparna Aptus Home och Home Solutions.  

Du träffar dem på expeditionen (Gröna Gatan 41/Karl Johansgatan 100) måndagar kl. 17-18 och torsdagar kl. 12-13 (ej sommartid). 

  • Telefonnummer: 031-14 73 74 
  • Telefontider: måndag och torsdag kl. 9-11 
  • E-postadress:  

Felanmälan

Gör felanmälan till HSB via felanmälan på HSBs hemsida eller på tel. 010-442 24 24 under kontorstid. Vid akuta fel utanför kontorstid, kontakta Securitas på 010-470 55 98 (t.ex. vid vattenläcka eller strömavbrott). 

Styrelsen

Föreningens styrelse har i uppdrag att hantera ekonomin och besluta om viktiga frågor. Du kan kontakta styrelsen via e-post på . Om du vill engagera dig, finns det arbetsgrupper att delta i. Mer information finns på hemsidan. 

Ansvar och rättigheter

Nedan följer information om vilket ansvar och vilka rättigheter du har som medlem i en bostadsrättsförening.

Det är viktigt att du som bostadsrättshavare har en hemförsäkring som gäller bostadsrätt, och att du har brandvarnare i din lägenhet.
I föreningens stadgar kan du läsa om vilket ansvar som ligger på bostadsrättshavaren och vilket ansvar som ligger på föreningen. 
Nedan följer en översikt över ansvarsfördelningen: 

Bostadsrättshavaren ansvarar för:

  • sanitetsporslin,
  • fuktisolerande skikt i badrum och våtrum samt att underhålla och reparera ytskikt på rummens väggar, golv och tak,
  • vattenledningar, avstängningsventiler och i förekommande fall anslutningskopplingar på vattenledning till tvätt-/diskmaskin och liknande inredning,
  • ledningar för avlopp och vatten till de delar de är synliga i lägenheten och betjänar endast denna lägenhet,
  • blandare, duschmunstycke med mera, inklusive packning, avstängningsventiler och anslutningskopplingar på vattenledning,
  • rensning av golvbrunn och vattenlås,
  • elburen golvvärme och handdukstork, om detta finns i lägenheten,
  • köksfläkt, kolfilterfläkt, spiskåpa, ventilationsdon och ventilationsfläkt om de inte är en del av husets ventilationssystem.

    När det gäller köksfläkten finns två alternativ:
  1. En spjällkåpa eller,
  2. en kolfilterfläkt som inte kopplas till husets övriga ventilation, utan har en inbyggd motor för att cirkulera luften. Den behöver inte anslutas till en frånluftskanal och kan därför placeras var som helst över spisen. Väljer du kolfilter måste du också ha ett injusterbart don till frånluften. Det är inte acceptabelt att montera en fläkt med inbyggd motor eller en så kallad alliancefläkt.

Vidare ansvarar du som bostadsrättsinnehavare även för:

  • Underhåll och reparation av ytskikt på rummens väggar, golv och tak,
  • icke-bärande innerväggar,
  • målning av radiatorer och värmeledningar. OBS! Demontering av radiatorer får inte göras utan att samråda med föreningens förvaltare,
  • glas i fönster och dörrar, spröjs på fönster, och i förekommande fall, isolerglaskassett,
  • beslag, handtag, gångjärn, tätningslister och målning av fönster och fönsterdörr. OBS! Föreningen ansvarar för målning av utifrån synliga delar av fönster/fönsterdörr,
  • insidan av lägenhetens ytterdörr och beslag, handtag, gångjärn, tätningslister, brevinkast, lås och nycklar. OBS! Det finns inga reservnycklar till lägenheterna hos förvaltaren.

Observera även att:

  • det inte är tillåtet att sätta upp antenner, paraboler och liknande installationer på husfasaden,
  • mattor och sängkläder får inte piskas eller skakas på balkongen, loftgångar eller från fönstren. Om du hänger tvätt på balkongen är det viktigt att den inte verkar störande. Balkonglåda ska hängas på balkongens insida. Var noga med att inte låta vatten rinna ner på grannens balkong,

  • det av brandsäkerhetsskäl inte är tillåtet att använda kolgrill på balkongen. El-gill eller gasolgrill går bra så länge du inte stör grannarna,

  • du inte bör mata fåglarna från balkongen, loftgången eller fönstret – det kan locka råttor till våra hus.

Föreningen ansvarar för:

  • rökgångar och ventilationskanaler, inkluderat hela ventilationssystemet med ventilationsdon samt för spiskåpa/köksfläkt som utgör del av husets ventilation,
  • stamledningar för vatten och avlopp,
  • ledningar för vatten och avlopp som finns i golv, tak, bärande väggar eller lägenhetsavskiljande väggar, om föreningen försett lägenheten med detta,
  • glas i fönster och dörrar, spröjs på fönster, och i förekommande fall, isolerglaskassett,

Renovering av kök eller badrum
När du ska renovera kök eller badrum finns vissa krav du måste följa. Kontakta fastighetsförvaltaren innan du påbörjar renoveringen, via telefon (031-14 73 74) eller e-post (). Det går också bra att besöka expeditionen (Gröna gatan 41/Karl Johansgatan 100) under expeditionstiderna.

När det gäller väsentliga förändringar ska du ha styrelsens medgivande, förvaltaren förmedlar dina förändringsplaner till styrelsen, du behöver alltså inte själv maila till styrelsen. I stadgarna kan du läsa om vad som räknas som väsentlig förändring.

Än en gång varmt välkommen! Vi hoppas att du kommer att trivas hos oss.  

Vänliga hälsningar, Styrelsen BRF Blåsut