Värme
Temperaturen inomhus ska enligt Boverkets riktlinjer vara 20 grader och den mäts en meter från närmaste fönster i bordshöjd.
För att få värmen att fungera på bästa sätt måste du tänka på följande:
- Ställ in värmeelementens termostat på max.
- Täck inte för termostaten.
- Ställ inte en TV för nära termostaten.
- Ventilerna som finns ovanför eller under fönstret ska hållas öppna, annars blir inomhusluften dålig och värmen cirkulerar sämre.
- När du känner på elementet och det känns kallare nere än uppe så är det helt ok.
Upplever du problem med värmen i din lägenhet ska du göra en felanmälan via HSB.
Fler tips på hur du kan få en bättre innetemperatur kan du få genom följande länk:
https://www.hsb.se/nyheter-och-tips/kunskapsbank/temperaturen-i-din-lagenhet/
Rengör ventilation och spiskåpa
För att din lägenhet ska ha rätt inomhusklimat krävs det att du har god ventilation. Därför är det viktigt att du rengör spiskåpan och ventilationsdon regelbundet.
Så rengör du ventilationsdonet
I badrum och eventuellt i klädkammare finns frånluftsdon/ventilationsdon. Dessa behöver du rengöra ett par gånger per år. Du rengör genom att damsuga runt öppningnen.
OBS! Ändra inte den förinställda glipan på ventilationsdonet, då kan hela ventilationssystemet påverkas.
Så rengör du spiskåpan
För att ventilationen i hela lägenheten och ovanför spisen ska fungera, krävs även att du regelbundet rengör spiskåpan. Filtret ska diskas så att fett och avlagringar försvinner. Detta bör du göra med 2-3 månaders mellanrum beroende på hur ofta man lagar mat och vilken typ av mat man lagar. OBS! Du får inte installera en motoriserad fläkt där det sitter en spiskåpa, det påverkar hela ventilationssystemet och den kan trycka in matos till dina grannar.
Fönster
Insida av fönster
Kondens på fönstrets insida uppstår vanligen på grund av att rumsluften hindras att cirkulera intill fönstret. Ett tätt gardinarrangemang, eller en fönsterbräda monterad tätt intill väggen kan vara orsaken. Se även till att friskluft/tilluftsintagen är öppna.
Om inget av ovanstående fungerar för att åtgärda problemet ska du göra en felanmälan så att en kontroll kan genomföras för att säkerställa att det inte är något fel på ventilationssystemet.
Utsida av fönster
Under perioder med hög luftfuktighet och stora temperaturskillnader mellan natt och dag, finns det risk att utvändig kondens och i vissa fall iskristaller bildas på välisolerade fönster, med begränsad sikt som följd. Fönstret isolerar så effektivt att nästan ingen rumsvärme läcker ut genom fönstret. Fönstrets utsida kan då bli kallare än utomhusluften och kondens bildas. Den försvinner under morgontimmarna när glaset efterhand värms upp.
Rengöra golvbrunn
Har du stopp i golvbrunnen eller problem med dålig lukt i badrummet? Då är det förmodligen dags att rensa avloppet. Där fastnar gärna hår och tvålrester och hindrar vattnet från att rinna undan.
Tänk på att den lilla gummilisten ska sluta tätt när du sätter tillbaka vattenlåset. Enklast är att smörja gummilisten med lite såpa eller diskmedel för att lättare kunna trycka fast den. En modern lägenhet är så välisolerad att det kan uppstå undertryck när man stänger ytterdörren och då kan vattenlåset hoppa loss.
Om du har varit borta en längre tid kan vattenlåset torka ut. Det gäller särskilt under sommaren när det är varmt. Då spolar du bara vatten i golvbrunnen så fylls vattenlåset på igen.
1. Börja med att ta bort silen.
2. Lyft upp vattenlåset som liknar en liten hink och avlägsna tvålrester och hår från in- och utsida.
3. Smörj på lite såpa eller diskmedel när du sätter tillbaka vattenlåset och se till att gummipackningen sluter tätt (annars kan lukt tränga upp från avloppsröret).
4. Avsluta med att fylla vattenlåset med nytt vatten. Sätt därefter tillbaka silen
Rengöra vattenlås
Att få stopp i avloppet brukar hända alla någon gång. Mycket smuts, skräp och inte minst hår spolas ner och gör att det lätt blir stopp eller dålig avrinning. Det är både enkelt och snabbt gjort att förebygga stopp i avloppet. Att tänka på är att du genom att göra rent ofta faktiskt kan förhindra att det blir stopp.
Obs, om du känner dig osäker på hur du ska göra kan du anlita våra fastighetsskötare för att utföra jobbet.
Att rengöra vattenlåset är väldigt enkelt och gjort på tio minuter. Det enda du behöver är en hink att samla upp smuts och vatten i, handskar, skruvmejsel och gärna en tång med långa skänklar för att rensa i vattenlås och rör.
1. Placera en hink under röret och skruva bort den nedre delen på vattenlåset och var beredd på att det kommer att rinna vatten. Tippa ur så mycket som möjligt av smutsen och vattnet i hinken och lägg kåpan åt sidan.
2. Lossa därefter den övre ringen och sidoringen.
3. När samtliga ringar är lossade och kåpan är borta är det dags för lite lirkande. Ta ett stadigt tag om vattenlåset och böj den försiktigt nedåt tills den släpper från det övre röret. Drag sedan ut vattenlåset från sidoröret.
4. Rengör vattenlåset och kåpan och skölj noga med varmt vatten. Smuts som stannar kvar i trånga skrymslen tar du enkelt bort med exempelvis en skruvmejsel eller något annat smalt.
5. När vattenlåset är rent skakar du ur vattnet och sätter tillbaka det i rören och avloppsjobbet är klart!
Avlopp
Vad kan du göra?
Din insats gör skillnad. Med enkla handlingar i vardagen hjälper du till att bidra till friskt vatten, rena hav och sjöar.
Avlopp
Se till att inga miljöfarliga ämnen hamnar i avloppet, som målarfärg, kemikalier, lösningsmedel eller läkemedel. De kan innehålla ämnen som tar död på de snälla bakterierna som hjälper oss att rena avloppsvattnet. Farligt avfall ska lämnas till miljöstationer eller återvinningscentraler.
Dammsug ordentligt
Det minskar mängden bromerade flamskyddsmedel, ftalater och hög- och polyfluorerade föreningar som du får i dig via inandningsluften och som kan vara hälsofarliga, Det minskar även mängden miljögifter som spolas ner med skurvattnet och därefter kommer till våra reningsverk. Att dammsugarpåsen förbränns är mycket bättre för vår miljö än att det hamnar i vattnet.
Kranvatten
Kranvatten är alltid bättre än vatten på flaska. Det sparar både pengar och miljö. Om du tycker att vanligt kranvatten är tråkigt kan du smaksätta det med frukter och bär eller bubbla till det med en kolsyremaskin.
Mediciner
Lämna gamla och oanvända mediciner till apoteket.
Miljömärkt
Gör rent rätt. Du kan göra en stor insats genom att köpa produkter utan miljögifter. Välj miljömärkta produkter för både dig och ditt hem, så minskar mängden kemikalier som cirkulerar i vattnet. Kika efter Svanen, Bra Miljöval och EU-blomman i butiken.
Papperskorgen
Ha allltid en papperskorg inne på toaletten. Allt som inte kan sorteras i återvinningen ska slängas i papperskorgen och inte i toaletten. Listan kan göras lång, men några vardagliga exempel är: tops, hår, tamponger, tandtrådstrassel, godispapper, tuggummi, cigaretter, snus och flytande kemikalier.
Toan
Spola bara ner kiss, bajs och toapapper i toan. Inget annat! Skräpet orsakar dyra, besvärliga stopp i pumpstationer och ledningar. Spola absolut inte ner läkemedel eller kemikalier eftersom reningsverken inte kan ta hand om det.
Tvätt
Överdosera inte när du tvättar – kolla bruksanvisningen på förpackningen. Vi använder 12,5 kg disk-, tvätt- och rengöringsmedel per person och år. Då är varken bilvårds- och golvvårdsmedel, schampo, tvål eller industriella rengörings- och avfettningsmedel inräknat.
Uppströmsarbete
Alla kan arbeta uppströms, det vill säga minska utsläppen av miljögifter och skräp som hamnar i vårt vatten. Du kan påverka vattenkvaliteten genom att göra medvetna val som tar hänsyn till vårt vatten och vår miljö.
Återvinning
Våra miljöstationer och återvinningscentraler tar hand om det avloppsverken, vattenverken och naturen inte kan. Du kan göra en stor insats genom att lämna avfall som innehåller miljögifter till återvinning, t.ex. nagellacksflaskor, aceton, hårsprayburkar, olja, färg, batterier, lösningsmedel elektronik och allt annat farligt avfall.