Att sälja sin bostad är en stor affär, nedan finner du de vanligaste frågorna och svaren om försäljning av bostad:

Jag planerar att sälja min bostad, vad ska jag göra?

Det första steget är att välja en eller flera fastighetsmäklare som kan tänkas sälja din bostad. De bör sedan göra en värdering av bostaden. När du träffat mäklaren/mäklarna beslutar du dig för vem du ska välja.

Vad kostar en värdering av bostaden?

När du vill sälja din bostad brukar värderingen ingå i förmedlingsuppdraget. Om du däremot behöver en värdering till annat ändamål utgår i vanligt fall en kostnad som kan variera från mäklare till mäklare.

Hur lång tid tar det att sälja bostaden?

Hur lång tid det tar att sälja en bostad kan variera stort. Det beror på vad det är du säljer och var i landet din bostad ligger. Hör med din mäklare på orten vad som gäller i ditt område. När du har valt mäklare behöver det inte ta många dagar innan försäljningsprocessen startar. Mäklaren behöver dock tid att fullgöra det arbete som krävs innan bostaden kan annonseras.

Vad ska jag betala i arvode?

Mäklare arbetar oftast mot provision. Det innebär att om mäklaren inte säljer din bostad så får hon/han heller inte betalt för det arbete som lagts ner.

Hur stort mäklararvodet är beror på vilken mäklare du anlitar samt i vilket område du bor. Fråga vad som ingår i mäklartjänsten och jämför mot priset. Ofta går det att förhandla om mäklararvodet.

Var ska jag annonsera bostaden?

Mäklaren du väljer ska veta vad som lönar sig bäst i ditt område och var just dina kunder finns. Lyssna därför till mäklarens förslag och framför gärna egna önskemål om du har några.

När mäklaren förmedlar en bostad uppnås bäst resultat om mäklaren och säljaren (du) har ett gott samarbete och en öppen dialog.

Mäklaren vill att vi skriver under ett uppdragsavtal. Måste jag göra det? 

För att mäklaren ska få påbörja sitt förmedlingsuppdrag krävs att ni skrivit ett avtal om detta.

Jag har tecknat ett avtal med en fastighetsmäklare, hur länge gäller det? 

Ett förmedlingsuppdrag gäller normalt under tre månader med ensamrätt och löper därefter tills vidare, ofta med tio dagars ömsesidig uppsägningstid.

Med ensamrätt menas att mäklaren får provision om bostaden säljs under ensamrättstiden, även om den inte säljs till en spekulant som mäklaren har anvisat. Du är dock aldrig skyldig att sälja bostaden.

Kan jag visa upp bostaden utan möbler? 

Det finns inga krav på att en bostad som ska säljas måste vara möblerad. Det beror på bostadens egenskaper om det är till fördel eller nackdel. Diskutera detta med mäklaren så kommer ni fram till vad som passar bäst.

Måste jag visa bilder på mitt hem när jag ska sälja min bostad? 

Det finns inget tvång på att visa upp bilder på bostaden vid försäljning. Men bilder lockar ofta fler spekulanter och därmed ökar också möjligheten att få en högre köpeskilling.

Jag vill inte släppa in vem som helst i mitt hem, måste jag det? 

Att ha öppen visning är inget krav. Du kan även enbart ha privata visningar, där en eller några spekulanter får komma åt gången. Diskutera detta med din mäklare så finner ni en lösning för din bostad. Du kan också ha öppen visning men med föranmälan. Då vet fastighetsmäklaren och du redan innan visning vilka spekulanter som kommer.

Mäklaren vill att handpenningen sätts in på ett klientmedelskonto, är det säkert?

Det är vanligt att köparen betalar en handpenning om tio procent. Om köpekontraktet inte blir definitivt bindande redan när det undertecknas, det kan villkoras av en s.k. besiktningsklausul eller av att köparen ska godkännas som medlem i bostadsrättsföreningen, ska mäklaren rekommendera att handpenningen deponeras på mäklarens klientmedelskonto.

På ett klientmedelskonto finns endast kundens pengar. Det innebär att pengarna är skyddade om mäklaren skulle gå i konkurs eller bli utsatt för utmätning.

Jag har haft en mäklare som inte lyckats sälja min bostad. Nu vill jag byta mäklare, men vill inte riskera att betala dubbla provisioner. Hur ska jag göra? 

Säg upp uppdraget med din fastighetsmäklare och be om en bekräftelse på uppsägningen. När mäklaren lämnar en bekräftelse ska denne också inkomma med en spekulantförteckning. Förteckningen är en lista över de kunder som mäklaren visat bostaden för och som han/hon anser sig ha rätt att få provision för om någon av dem skulle köpa bostaden.

Lämna spekulantlistan till din nye mäklare och förklara att du haft en tidigare mäklare. Din nye fastighetsmäklare är enligt god fastighetsmäklarsed skyldig att agera så att risken för dubbla provisioner elimineras.

Ingår deklarationshjälp i förmedlingsuppdraget? 

Det förekommer att mäklare hjälper till med deklarationen, men det ingår normalt inte i mäklartjänsten. Behöver du hjälp med deklarationen, fråga din mäklare om han eller hon tillhandahåller den tjänsten.

 

Nedan hittar du en länk till Mäklare.se, en gratis offerttjänst utan bindningar. Lycka till!

Klicka här => Länk till Mäklare.se